ASTROLOGIE, 2011

Albert Einstein a spus: “Singurul avantaj al crizelor este că obligă la schimbare, înfrâng inerțiile altminteri inerente și nasc perspective noi de abordare”.

( E. O.   Chirovici)

România depășește cu mult exigentele criteriilor de la Maastricht în ceea ce privește deficitul bugetar, datoria externă și inflația.

Situația nu dă semne că ar putea fi alta nici în 2012. Astfel, estimărilor departamentelor de cercetare ale băncilor din România arată că șansele noastre de a îndeplini criteriile de preaderare rămân aproape nule chiar și în anul 2012.

Potrivit estimărilor celei mai mari bănci locale, BCR, inflația va rămâne peste 3% în 2012, deficitul bugetar va coborî  însa doar până la 4% din Produsul Intern Brut, în timp ce datoria externă nu va putea scădea sub 70% (Sursa: România libera, Ziare.com, 31 Decembrie 2010).

Vom avea o creștere economica undeva între 1,5 și 2 la sută a PIB, un deficit bugetar de sub 5 la sută din același PIB și o rată a inflației cu mai mult de doua puncte procentuale sub aceea a anului care tocmai se încheie.

Și în continuare, se menține extraordinara inerție care exista la nivelul aparatului de stat în privința reformării și o dârză rezistență a acestuia la orice fel de atac la reduta privilegiilor cucerite în două decenii de politică mai degrabă populistă, indiferent de culoarea partidelor care au guvernat.

Fiecare instituție – ca vorbim de ministere, agenții sau companii naționale – si-a construit in timp o adevărata reduta formala si informala de o asemenea natura, incit se dovedește extrem de greu de asediat. Eugen Ovidiu Chirovici, Ce ne asteapta in anul 2011, 21 Decembrie 2010  , Sursa: Bloombiz

“Ca și în alți ani, cercetătorul rus L.V.Poliuh, ale cărui previziuni din anii precedenți au fost adesea confirmate în presa rusă, își prezintă pe site-ul personal și  concluziile cercetărilor sale pe anul 2011, destul de interesante.” ( cf Victor Pițigoi, Anul 2011 în viziunea unui futurolog rus ,   Ziare.com, 31 Decembrie 2010)

Astfel,  războiul (considerat război) mocnit (considerat mocnit) din Irak va continua în același ritm, deși se preconizează predarea întregii puteri către  guvernul irakian.

China își va impune autoritatea asupra Taiwanului, cu un statut federal.

SUA, Rusia și  China vor accepta un compromis în Afganistan.   Islamiștii vor considera aceasta ca o victorie ( Rusia, poate, dar  SUA  și  China sunt doar invitate să accepte).

Evenimentul soc al anului este văzut în Japonia, unde există pericolul restrângerii normelor democratice ale actualei societăți japoneze înspre o politică totalitară, influența SUA restrângându-se.

Va deveni inevitabilă accentuarea crizei economice în SUA .  Este de așteptat o noua expansiune a Chinei în comerțul International ( SUA nu poate pierde partida asiatică).

Există o criză ruso-japoneză în problema insulelor Kurile

Un domeniu în care SUA, UE și  Japonia vor desfășura o politică armonizată în relatiile cu Rusia (“Noi susținem Japonia în subiectul Teritoriilor de Nord” – denumire japoneză pentru aceste insule -, a reamintit Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al diplomației americane, dar adăugând pro forma că “de aceea, de numeroși ani, Statele Unite încurajează Japonia și Rusia să negocieze un veritabil tratat de pace în subiectul acestei probleme și al altora”.)

Japonia va pretinde categoric preluarea acestui teritoriu ,  iar orgoliul rus nu va accepta sa renunțe cu ușurință, după ce respectivele insule au fost unul din principalele trofee sovietice ale celui de Al Doilea Război Mondial.

Kurilele de sud nu sunt un trofeu, decât pentru un nerus.  Vezi războiul 1904-1905.  Este vorba de patru/cinci din cele 56 de insule şi roci mai multe minore.

Președintele SUA,  Theodore Roosevelt,  a făcut eforturi pentru semnarea păcii între cele două părți aflate în conflict, eforturi încununate cu semnarea tratatului de la Portsmouth pe 5 septembrie 1905. (Theodore Roosevelt a primit pentru eforturile diplomatice în această chestiune Premiul Nobel pentru Pace). Rusia ceda jumătatea sudică a insulei Sahalin Japoniei. (Acest teritoriu a fost recucerit de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, iar, în 1952, prin Tratatul de la San Francisco, reintra în mod oficial în posesia acestui teritoriu – cf Wikipedia). Nu e nici un orgoliu!

Anterior, Because the Meiji government could not sufficiently cope with Russians moving to south Sakhalin, Japan negotiated with Russia over control of the Kuril Islands, resulting in the Treaty of Saint Petersburg that ceded the eighteen islands north of Uruppu to Japan and all of Sakhalin to Russia (1869).

În 2009 a fost inaugurată o conductă de gaze naturale Gazprom în Sakhalin.
Consolarea insuccesului (?! – expansiunii) din Orientul îndepărtat o va înregistra (Rusia o va contrabalansa) în zonele (republicii) ucrainene, unde regiunile sudice vor intra definitiv și  de iure în componența statului rus.

În decembrie 2010, două avioane militare rusești au pătruns în spațiul aerian al Marii Japoniei în timpul unor manevre militare comune SUA-Japonia,  “Keen Sword”, fără să violeze însă acordurile internaționale, după cum susțin autoritățile ruse (
Roman Martov, purtător de cuvânt al Flotei ruse din Oceanul Pacific).
Cele două aparate de zbor rusești Il-38 au intrat luni în spațiul aerian de deasupra Marii Japoniei în contextul escaladării conflictului între Coreea de Nord și Coreea de Sud.
De altfel, si exercițiile miliare comune SUA-Japonia, cele mai importante din istorie, au fost programate pe fondul acelorași tensiuni generate în peninsula coreeană. La acțiunile comune americano-japoneze participa circa 44.000 de militari, 60 de nave de război și 400 de avioane de luptă ale celor țări (sursa AFP).

Slăbirea puterii americane în Asia va crea premisele concentrării NATO în Europa (restrângerii puterii americane), (devenind) o amenințare (pentru), în fața căreia Rusia va căuta valențe de apropiere spre statele musulmane asiatice. Nu sunt excluse nici tratative oficiale, nu este exclusă nici semnarea unor angajamente reciproce, menite să pună pe jar Occidentul (în contrapondere sinucigașă – deci imposibilă).

Belorusia va cere printr-un referendum organizat în 2011, aderarea la Rusia, ceea ce se va realiza efectiv ( în vise foarte periculoase) în anul următor. Pentru Rusia, va fi ocazia modificării Constituției, (dar în sens federativ).  Etnicii belaruşi constituie 81,2% ,  iar ruşii , 11,4%.  Sunt  două limbi oficiale, rusă și  belarusa.

Va fi o ocazie potrivită pentru a întări autoritatea și independența a ceea ce mai rămâne din (Republica) Ucraina, a țărilor baltice, dar și  pentru a stabili, în acord cu NATO (care va ceda), anumite noi sfere de influență în Europa Răsăriteană.

Regiunile sudice  nu au fost  ucrainene decât de la Hrușciov încoace. În 19 februarie 1954 regiunea Crimeea a fost transferată de la R. F. S.  Rusă la R. S. S.  Ucraineană.   Anterior, în 1783 regiunea a fost anexată de Imperiul Țarist.

Ceea ce mai rămâne este o Ucraină mare (cu o parte din Basarabia).

Pe plan intern, autorul apreciază ca Rusia va pași intr-o nouă etapă a privatizărilor, a retragerii statului din sfera afacerilor, ceea ce va determina emanciparea activității economice, urmând ca populația sa fie prima avantajată, simțind pentru prima oară prosperitatea, așa cum derivă ea din realitățile sistemului privat.

Schimbările climatice (?!) vor favoriza Rusia, inclusiv Siberia, avantajând substanțial agricultura, iar, prin contrast vor defavoriza Statele Unite, care vor fi nevoite, pentru prima dată, să recurgă la importuri masive de produse alimentare.

Pe fondul unei importante creșteri economice, Rusia își va relua propriile programe de perspectivă, compromise sau întrerupte în ultimele decenii. în acest sens, chiar în cursul anului 2011, va lansa o stație orbitală, în vederea unui program de cercetări cosmice, abandonând orice colaborare cu alți parteneri în acest domeniu.

Rusia este conștientă că, în același an, va avea loc și  lansarea unei rachete europene pilotate, dar aceasta situație nu descurajează ambiția proprie de a fi vârful de lance în domeniu.

Totodată,  Rusia intenționează să lanseze rețeaua ei de telecomunicații, cu programe inedite și  sisteme prezentate în premieră,  altfel decât maniera occidentală.

Presa nu va scăpa prilejul să ne amintească despre inundațiile catastrofale, valurile de căldură, creșterea nivelului apelor, care se pot repeta oricând.

In fine, vor interveni și  sectele religioase, prezicând apocalipsa.

31 decembrie 2010

Leave a Reply