A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Suspendarea condiţionată a executării pedepsei ,Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni

Dispoziţiile art. 83 din Codul penal nu aduc atingere prevederilor constituţionale privind egalitatea în faţa legii, deoarece dispoziţia legală criticată nu stabileşte discriminări, ci instituie un tratament juridic egal pentru toate persoanele aflate în aceeaşi situaţie, fără nici o deosebire. Rezultă că nu se poate vorbi de încălcarea egalităţii în faţa legii, câtă vreme condamnatul cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei se află într-o situaţie juridică diferită de aceea a liberatului condiţionat.

Este, totodată, nefondată critica pe care autorul excepţiei o face cu privire la încălcarea dreptului la apărare, prevăzut de art. 24 din Constituţie, întrucât, potrivit dispoziţiilor art. 83 alin. (1) din Codul penal, instanţa dispune revocarea suspendării numai după ce condamnatul a fost judecat şi condamnat definitiv pentru infracţiunea săvârşită şi descoperită în cursul termenului de încercare al suspendării condiţionate. Prin urmare, condamnatul a avut posibilitatea să-şi facă toate apărările în cursul acestui proces, astfel încât referirile autorului excepţiei la caracterul categoric al dispoziţiei de revocare, la încălcarea dreptului la apărare şi la procesul echitabil sunt lipsite de temei. Astfel fiind, nu se poate susţine nici încălcarea dispoziţiilor art. 20 din Legea fundamentală cu raportare la prevederile art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, privind dreptul la un proces echitabil.

Curtea Constituţională, decizia nr. 215 din 15 mai 2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 16 iunie 2003

Leave a Reply