COMPATIBILITATE ÎNTRE CALITATEA DE MAGISTRAT ȘI APARTENENȚA LA O LOJA MASONICĂ

COMPATIBILITATE ÎNTRE CALITATEA DE MAGISTRAT ȘI APARTENENȚA LA O LOJA MASONICĂ

Apartenenţa unui judecător sau procuror la francmasonerie nu încalcă criteriile de menținere în magistratură.  

Articolul  11 din Legea nr. 303 din 28 iunie 2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, dispune că (1) Judecătorii şi procurorii pot participa la elaborarea de publicaţii, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrări literare ori ştiinţifice şi pot participa la emisiuni audiovizuale, cu excepţia celor cu caracter politic.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de întocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internaţionale.

(3) Judecătorii şi procurorii pot fi membri ai societăţilor ştiinţifice sau academice, precum şi ai oricăror persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

Legea nr. 303/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004 şi a mai fost modificată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.168 din 9 decembrie 2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 300 din 11 aprilie 2005.

În şedinţa din 16 aprilie 2013,  Comisia nr. 2 – Eficientizarea activităţii CSM şi a instituţiilor coordonate. Parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilă (Coordonator judecător Marius Badea Tudose)  a luat în discuţie nota completatoare a  Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios a CSM privind posibilitatea sau imposibilitatea judecătorilor şi procurorilor de a face parte dintr-o organizaţie masonica (nr.lucrării – 4453/1154/2013).

Comisia a fost solicitata sa emită un punct de vedere în acest sens de către Direcţia legislaţie, documentare şi contencios ,  în urma sesizării făcute de un jurnalist. Mediafax.

Cu majoritate de voturi, Comisia si-a însuşit punctul de vedere al DLDC şi a decis comunicarea unui răspuns către solicitant,  în sensul ca judecătorii şi procurorii pot face parte dintr-o organizaţie masonica. http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd,

Subiectul a mai fost dezbătut și în  anul 2007, când Inspecția Judiciară a CSM a decis că nu există nicio incompatibilitate între calitatea de magistrat și apartenența la o loja masonică. http://www.ziare.com/stiri/csm/cu-ce-se-ocupa-csm

Având în vedere obiectul, scopul şi activităţile asociaţiei francmasonice, constituita în România ca persoană juridica de drept privat, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial,  Inspecţia Judiciară a considerat ca apartenenţa unui judecător sau procuror la francmasonerie nu încalcă criteriile de menţinere în magistratura. http://www.dcnews.ro/2013/05/csm

Leave a Reply