ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINŢELOR


NE ÎNTREABĂM CARE ESTE TERMENUL MAXIM PÂNĂ LA CARE PERSOANELE  SUNT OBLIGATE SĂ ÎŞI ASIGURE ÎMPOTRIVA DEZASTRELOR NATURALE, ÎN CONDIŢIILE LEGII NR. 260/2008, TOATE CONSTRUCŢIILE CU DESTINAŢIA DE LOCUINŢĂ AFLATE ÎN PROPRIETATEA LOR.

Potrivit  art. 3 alin.   (1)  Legea nr. 260 din 4/11/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor,

publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.  757 din 10/11/2008, începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la data adoptării normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor emise în aplicarea prezentei legi, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale.

Pe de altă parte, art. 35 din aceeași lege dispune că pentru primul an, proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor până la expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului prevăzut la art. 3 alin. (1).

Norma privind autorizarea asigurătorilor pentru încheierea asigurării obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor a fost publicată  în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.  3 din 5/1/2009 . Actul a intrat in vigoare la data de  5 ianuarie 2009.

Dar data adoptării normelor emise în aplicarea prezentei legi de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este din 18/12/2008. Termenul  prevăzut la art. 3 alin. (1) din lege este deci martie 2009.  Expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului prevăzut la art. 3   este de până în martie 2010.

Undeva eu greșesc, pentru că

”Proprietarii de locuinte care nu isi incheie asigurarea obligatorie pana in 15 ianuarie urmeaza sa fie amendati de primarii cu sume intre 100 si 500 de lei. Aceasta este, insa, interpretarea data legii doar de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

“Apreciem faptul ca termenul legal pentru obligatia incheierii contractului de asigurare obligatorie a locuintelor este de pana la 15 ianuarie 2011”, afirma reprezentantii MAI, institutia care a initiat proiectul legii pentru asigurarile obligatorii, potrivit Capital.
Totusi, exista interpretari multiple ale legii. Ovidiu Tibuleac, coordonatorul Departamentului Asigurari al Casei de avocatura Bostina si Asociatii, a explicat ca obligatia proprietarilor de a incheia politele de asigurare devine exigibila in termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a normelor metodologice, iar aceste norme nu au fost emise inca.

Potrivit PAID, pana la mijlocul saptamanii trecute au fost cumparate circa 154.000 de polite obligatorii, desi in total trebuie asigurati opt milioane de proprietari.
Directorul general al PAID, Marius Bulugea, a precizat ca 91% din politele vandute au costat 20 de euro, iar circa trei sferturi din asigurari au fost cumparate pentru locuinte din mediul urban. ” sursa ziare.  com

Cum este corect?

Leave a Reply