DECLARAŢIA PREŞEDINTELUI TRAIAN BASESCU DESPRE RĂSPUNDEREA MAGISTRAŢILOR

DECLARAŢIA PREŞEDINTELUI TRAIAN BASESCU DESPRE RĂSPUNDEREA MAGISTRAŢILOR

Preşedintele Traian Basescu a declarat miercuri, intr-un interviu, ca procurorii si judecătorii din România trebuie să fie responsabilizaţi și că trebuie să își plătească greşelile, și să nu mai lase numai în sarcina statului român plata condamnărilor la CEDO. Seful statului a făcut o comparaţie între celelalte puteri ale statului și cea judecătorească, după care a precizat că nu vrea ca România să devină un stat poliţienesc, în care sa fie tolerate abuzurile împotriva cetăţeanului doar pentru ca un procuror incompetent a cerut arestarea sa. 22 iunie 2011,  Adina A.STANCU – R.SAVALIUC , www. luju. ro

În momentul de față, puterea judecătorească nu are niciun fel de răspundere, chiar pentru erori. Vă dau exemplu la ceea ce ni se întâmplă la Curtea Internaţională a Drepturilor Omului, unde România pierde proces după proces, datorită judecăţii strâmbe, incorecte de multe ori sau a lipsei de judecată în termen rezonabil a plângerilor cetăţenilor. Statul roman plăteşte ceea ce nu fac judecătorii sau ceea ce fac prost, este timpul ca aceasta putere sa fie responsabilizata pentru ca Puterea executiva plăteşte, e fluierata peste tot când greşeşte, puterea legislativa, parlamentarii plătesc ori de cate ori fac greşeli, nu mai sunt aleşi. Singurii care nu au niciun fel de răspundere pentru proasta gestionare a activităţii lor sunt judecătorii si procurorii, nu numai judecătorii. Statul roman nu poate accepta la nesfârşit sa tot plătească ori incompetenta sau corupţia judecătorilor”.

Titlul IV din Legea nr. 303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor ( publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004 , republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare) reglementează răspunderea judecătorilor şi procurorilor.

Judecătorii şi procurorii răspund civil, disciplinar şi penal, în condiţiile legii (art. 94).  Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare (Art. 96). Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Cazurile în care persoana vătămată are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procese penale sunt stabilite de Codul de procedură penală.

Leave a Reply