Potrivit art. II din Legea nr. 58 din 29 aprilie 2011 privind modificarea art. 8 din Legea apărării naţionale a României nr. 45/1994 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 3 mai 2011, denumirea “Marele Cartier General” se înlocuieşte cu denumirea “Centrul naţional militar de comandă“.
În baza art.8 alin. (1) din Legea apărării naţionale a României nr. 45/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 7 iulie 1994, în noua formulare, conducerea acţiunilor militare la nivel strategic, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu, declararea stării de mobilizare sau a stării de război se realizează prin Centrul naţional militar de comandă.
Centrul naţional militar de comandă se subordonează direct Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În afara agresiunii şi a stărilor prevăzute la alin. 1 al art. 8 , Centrul naţional militar de comandă funcţionează, ca nucleu, în subordinea Statului Major General.
[…] Aproape toate tarile cu sistem prezidential sau semiprezidential (cum este si cazul Romaniei) potrivit prevederilor constitutionale, declararea starii exceptionale si implicit restrangerea drepturilor si libertatilor cetatenesti este o prerogativa prezidentiala. Pentru aceasta Presedintele Romaniei are la indemana un organism consultativ special cu raspunderi privind apararea tarii si sigurantei nationale, autonom fata de guvern si supus controlului parlamentar. La noi acest organism este Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).” Potrivit art. II din Legea nr. 58 din 29 aprilie 2011 privind modificarea art. 8 din Legea apărării naţionale a României nr. 45/1994 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 3 mai 2011, denumirea “Marele Cartier General” se înlocuieşte cu denumirea “Centrul naţional militar de comandă“. În baza art.8 alin. (1) din Legea apărării naţionale a României nr. 45/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 7 iulie 1994, în noua formulare, conducerea acţiunilor militare la nivel strategic, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu, declararea stării de mobilizare sau a stării de război se realizează prin Centrul naţional militar de comandă. Centrul naţional militar de comandă se subordonează direct Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În afara agresiunii şi a stărilor prevăzute la alin. 1 al art. 8 , Centrul naţional militar de comandă funcţionează, ca nucleu, în subordinea Statului Major General.” (Dorin Ciuncan) […]